Gratis verzending vanaf 100,-

Op welke hoogte wandplanken ophangen in de keuken? Handleiding

7 minuten leestijd

Nu keukens zich ontwikkelen van kookruimtes tot een multifunctionele plek in huis, wordt het gebruik van wandplanken steeds belangrijker. Wandplanken hebben keukens omgetoverd tot ruimtes waarin persoonlijke stijl en creativiteit tot hun recht komen. Moderne keukens bieden de mogelijkheid om kookboeken uit te stallen, stijlvolle decoratie te presenteren of gewoon alledaagse benodigdheden binnen handbereik te houden. Maar te midden van deze trend kan de ogenschijnlijk eenvoudige vraag “op welke hoogte een wandplank hangen?” een uitdaging zijn, zelfs voor ervaren interieurspecialisten.

 

In deze handleiding gaan we niet alleen in op de fijne kneepjes van de hoogte van wandplanken in de keuken, maar ontleden we ook de geheimen achter een optimale balans tussen esthetiek en functionaliteit. Dus, of je nu een trendsetter bent of aan een keukenrenovatie begint, lees verder en ontdek de geheimen van de optimale plaatsing van planken in je keuken.

Op welke hoogte hang je een wandplank in de keuken?

Als het gaat om het bepalen van de ideale hoogte voor hangende wandplanken in de keuken, kan het volgen van standaardrichtlijnen een goed uitgangspunt zijn. Deze richtlijnen zijn in de loop der tijd ontwikkeld, met als doel een balans te vinden tussen toegankelijkheid en uitstraling in je culinaire ruimte.

Aanbevolen hoogtebereik

De ideale hoogte ontdekken is de sleutel tot functionaliteit en uitstraling als het gaat om wandplanken voor in de keuken. Een goede plaatsing van de wandplanken in je keuken kan de opbergruimte vergroten en tegelijkertijd veelgebruikte items binnen handbereik houden.

 

Een algemene vuistregel voor bovenkasten of hangende wandplanken is om ze ongeveer 45 tot 65 centimeter boven je aanrechtblad te plaatsen. Zo is er voldoende ruimte voor aanrechtapparatuur, bereiding van eten en gemakkelijke toegang tot je keukenbenodigdheden.

De exacte hoogte kan echter variëren afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren, de grootte van je spullen en de beschikbare muurruimte. Houd rekening met de spullen die je op de planken wilt zetten en pas de hoogte hierop aan. Als je bijvoorbeeld grotere apparaten of decoratieve items hebt, heb je wellicht meer ruimte nodig.

Kortom, de juiste hoogte voor wandplanken in de keuken is meestal tussen de 45 en 65 centimeter boven het aanrechtblad. Maar pas de hoogte gerust aan je specifieke behoeften aan voor een keuken die zowel functioneel als visueel aantrekkelijk is.

Factoren om te overwegen

Bij het bepalen van de hoogte waarop je de wandplanken in de keuken wilt ophangen, spelen verschillende factoren een rol:

 1. Veiligheid en duurzaamheid

Geef prioriteit aan veiligheid door ervoor te zorgen dat de wandplanken stevig en op de juiste hoogte zijn gemonteerd. Dit voorkomt niet alleen ongelukken, maar het geeft ook een nette uitstraling.

 1. Toegankelijkheid en dagelijks gebruik

Denk na over de spullen die je op de wandplanken wilt zetten. Alledaagse benodigdheden zoals kruiden, keukengerei en kookgerei moeten gemakkelijk bereikbaar zijn zonder dat je veel moet reiken of strekken.

 1. Beschikbaarheid van muurruimte

Observeer de beschikbare muurruimte in je keuken. Bepaal of je voldoende horizontale en verticale ruimte hebt voor de planken, rekening houdend met andere elementen zoals kasten en apparaten. Zo kun je met een meetlint uitrekenen hoe groot de wandplanken moeten zijn en hoeveel afstand er tussen de planken moet zitten.

 1. Persoonlijke ergonomie

Houd rekening met de lengte en breedte in de beslissing. Wandplanken moeten zo worden geplaatst dat ze aansluiten bij je comfort, zodat je ze gemakkelijk kunt gebruiken.

 1. Visuele harmonie

Uitstraling is een belangrijke overweging. De plaatsing van je wandplanken moet een aanvulling zijn op het algemene keukenontwerp. Balans is belangrijk, zodat de planken de ruimte aanvullen zonder uit de toon te vallen.

 1. Decoratieve doel

Als de wandplanken voornamelijk een decoratief doel dienen, heb je meer flexibiliteit in de plaatsing ervan. In dit geval kun je de voorkeur geven aan esthetiek en toch rekening houden met toegankelijkheid voor incidenteel gebruik.

Hoe zit het met het ophangen van meerdere wandplanken?

Als je overweegt om meerdere niveaus wandplanken in je keuken te installeren, is het van het grootste belang om een samenhangend en functioneel ontwerp te creëren. Om dit te bereiken, is het belangrijk om rekening te houden met de afstand tussen de planken en hoogtes.

In veel keukens zijn keukenkastjes 60 cm breed, afhankelijk van de spullen waar ze voor bedoeld zijn. Deze ruimte geeft een algemeen idee van hoe je de wandplanken effectief kunt plaatsen. Als je de wandplanken passend wilt hebben tussen twee keukenkastjes is maatwerk vaak essentieel.

Om ervoor te zorgen dat je keuken in balans en uniform blijft, kun je een eenvoudige richtlijn volgen. Begin met de eerste plank ongeveer 45 centimeter boven het aanrechtblad te plaatsen. Dankzij deze hoogte zijn de alledaagse benodigdheden gemakkelijk bereikbaar en blijft de visuele uitlijning mooi.

De tweede plank plaats je zo’n 65 centimeter boven het aanrecht. Deze plaatsing is geschikt voor grotere voorwerpen en geeft een ruimtelijk gevoel in je keuken.

Als je van plan bent om extra planken toe te voegen, zorg dan voor een consistente tussenruimte van 65 centimeter tussen elk niveau. Deze uniforme tussenruimte draagt niet alleen bij aan een evenwichtig uiterlijk, maar zorgt er ook voor dat de planken praktisch blijven voor het opbergen van verschillende items.

Hoewel deze richtlijnen een solide basis vormen, kunnen specifieke wensen en persoonlijke voorkeuren van je keuken een afwijking hiervan vragen. Misschien heb je uitzonderlijk hoge spullen op te bergen of geef je de voorkeur aan een meer open en luchtige look met meer ruimte tussen de planken. Het belangrijkste is om een balans te vinden die past bij jouw behoeften en ontwerpvisie.

Door de hoogte en afstand van meerdere niveaus wandplanken in je keuken zorgvuldig aan te passen, kun je een visueel aantrekkelijke en functionele keuken creëren die past bij jouw unieke stijl en opslag benodigdheden.

Praktische tips

Het installeren van wandplanken in de keuken kan zowel spannend als lonend zijn. Om het installatieproces soepel te laten verlopen en optimaal resultaat, is het raadzaam om rekening te houden onderstaande praktische tips.

 1. Begin met het nauwkeurig opmeten van de ruimte aan de muur, kijk naar de gewenste hoogte, breedte en plankafstand.
 2. Gebruik altijd een waterpas om nauwkeurig te markeren en zorg voor horizontale uitlijning.
 3. Volg de richtlijnen van de fabrikant om geschikte muurankers of beugels te kiezen op basis van je muurtype voor een veilige bevestiging van de plank. Dit komt de veiligheid en stabiliteit ten goede.
 4. Inspecteer regelmatig of de planken en de bevestigingen na installatie loszitten. 

Te vermijden fouten

 • Geen rekening gehouden met muurtype 

Als je bij het kiezen van muurankers of -beugels geen rekening houdt met het type muur, kan dit leiden tot onvoldoende ondersteuning, waardoor de stabiliteit van de plank in gevaar komt.

 • Onvoldoende ondersteuning

Het belasten van planken met te veel gewicht of het plaatsen van zware items op niet-ondersteunde delen kan leiden tot breuken of het vallen van de wandplank.

 • Inconsistente tussenruimte

Inconsistente tussenruimtes tussen planken kunnen de uitstraling van je keuken negatief beïnvloeden. Zorg voor een uniforme tussenruimte voor een samenhangende look.

 • Ergonomie verwaarlozen

Als je geen rekening houdt met de lengte en breedte bij het bepalen van de plaatsing van planken, kan dit resulteren in planken die te hoog of te laag zijn voor praktisch gebruik.

Door je aan deze praktische tips te houden en veelgemaakte fouten te vermijden, kun je de perfecte balans tussen functionaliteit en esthetiek bereiken bij het installeren van wandplanken in de keuken.

Waar wandplanken in je keuken plaatsen

Creativiteit kent geen grenzen als het gaat om wandplanken in de keuken. Deze veelzijdige opbergoplossingen kunnen op verschillende plaatsen worden geïnstalleerd en voegen functionaliteit en stijl toe aan je culinaire toevluchtsoord. Dit zijn een aantal ideeën om hangende wandplanken in de keuken te installeren:

 • Als paar boven je aanrecht

Door een paar hangende wandplanken boven je aanrecht te plaatsen, creëer je een handige en toegankelijke opbergruimte voor veelgebruikte spullen zoals kruiden, kookgerei en specerijen.

 • Direct onder je bovenste kasten

Installeer hangende wandplanken onder je bovenkastjes voor maximale verticale opbergruimte. Deze ruimte is zeer geschikt voor het opbergen van borden, glaswerk of zelfs decoratieve keukenartikelen.

 • In smalle muren of hoeken

Gebruik smalle wandgedeeltes of hoeken die anders ongebruikt blijven. Deze ruimtes kunnen worden omgetoverd tot functionele opbergplekken voor kookboeken, kleine apparaten of decoratieve accenten, zodat elke centimeter van je keuken optimaal wordt benut.

 • In het midden van een spatwand

Zwevende wandplanken in het midden van een achterwand vormen een unieke en opvallende look. Gebruik deze plek om decoratie, kruiden of specerijen in stijlvolle bakjes te presenteren en een vleugje elegantie aan je keuken toe te voegen.

 • In het midden van een geschilderde muur

Creëer een centraal punt in je keuken door zwevende wandplanken te installeren in het midden van een geverfde muur. Met dit ontwerp vestig je de aandacht op de planken en kun je schilderijen, fotolijsten of unieke keukenitems tentoonstellen.

 • Op de zijkant van je kast

Deze extra opbergruimte biedt plaats aan snijplanken, bakplaten of zelfs een klein wijnrek, zodat essentiële spullen binnen handbereik zijn.

 • Boven de kasten

De ruimte boven je keukenkastjes wordt vaak niet gebruikt. Installeer hier hangende wandplanken om decoratieve voorwerpen uit te stallen of weinig gebruikt keukengerei op te bergen en zo een spannende dimensie aan je keukenontwerp toe te voegen.

Conclusie

Als je je keuken wilt omtoveren tot een georganiseerd en visueel aantrekkelijke ruimte, vergeet dan niet dat het geheim schuilt in het strategisch plaatsen van je zwevende wandplanken. Wandplanken zijn niet alleen praktisch, ze zijn uitermate geschikt als stijlvolle afwerking van een keuken. Met deze slimme tips worden de planken in je keuken meer dan alleen een opbergruimte. Ze worden een statement en combineren uitstraling en functionaliteit.

Het is tijd om creatief te worden en je keuken te compleet te maken!

Category :
Share :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Updating…
 • Geen producten in de winkelwagen.